Semester
Semesteråret (1 april – 31 mars) närmar sig sitt slut för bolag som tillämpar semesterlagen och semesterledighet ska tas ut innan den sista mars. För bolag som tillämpar sammanfallande semesterår pågår just nu beräkningar för fullt för semesterperioden som slutat sista december.
Oavsett vilket semesteravtal ert bolag tillämpar är det bra som arbetsgivare att kontrollera era medarbetares semesterdagar och att de har blivit uttagna enligt plan.
Ibland kan det kan det ske händelser under semestern för den anställda som påverkar antalet uttagna semesterdagar. Exempelvis kan medarbetare blir sjuka under sin ledighet och tar därför inte ut den semester som schemalagts. Om era medarbetare inte tar ut sina semesterdagar eller om ni som arbetsgivare inte följer semesterlagen eller era eventuella kollektivavtal, riskerar ni i förlängningen vite och det kan bli dyrt.
Dessutom är semesterskulden en stor kostnad för er som arbetsgivare. Huvudsakligen är det under sommarperioden som ni har möjlighet att aktivt verka för att sänka denna, men det kan hända att anställda inte kunnat ta ut semester under sommar eller väljer ta ut semester senare under året. Därför kan det vara viktigt att se över semesterskulden och aktuellt semestersaldo i god tid innan semesterårsskifte.
Semesterlagen om ledighet
Enligt semesterlagen har man som anställd rätt till 25 dagars ledighet och dessa dagar ska den anställda ha möjlighet att ta ut under fyra sammanhängande veckor under perioden 1 juni-31 augusti. Semesterplaneringen bör ske i samråd med era medarbetare men skulle man inte komma överens är det alltid arbetsgivaren som har beslutsrätt.
Det är ni som arbetsgivare som är skyldig att se till att era medarbetare tar ut minst 20 semesterdagar per semesterår. Om medarbetaren fortfarande har semesterdagar kvar efter att ha tagit ut sina 20 dagar, har denne rätt att spara de kvarvarande dagarna till efterföljande år. Dagarna kan sedan sparas i maximalt fem år innan de måste betalas ut.
Det finns dock en begränsning i denna regel; det är inte tillåtet för en medarbetare att spara semesterdagar under ett år där denne tar ut sparade semesterdagar, vilket innebär att medarbetaren behöver ta ut alla årets betalda semesterdagar innan de sparade dagarna kan börja användas. Kom ihåg att kravet att ta ut minst 20 dagar enbart gäller betalda dagar, ej obetalda eller förskottssemesterdagar.
Kan man betala ut ej uttagna semesterdagar?
Det finns ofta någon medarbetare som inte vill eller tycker sig kunna ta ut sina 20 semesterdagar under året. Här är dock lagen väldigt tydlig: semester är till för vila och återhämtning och kan inte ersättas med pengar.
Det finns dock några undantag: om en medarbetare varit sjuk under hela året och inte kunnat lägga ut sin semester, om en medarbetare avslutar sin anställning och har semesterdagar innestående eller sparat, eller vid en tidsbegränsad anställning som pågår mindre än 3 månader.
Även om semesterlagen ligger till grund för hur semestern ska regleras så kan man som arbetsgivare i vissa avseenden avtala om andra villkor till enskilda medarbetare eller vara ansluten till ett kollektivavtal som har andra överenskommelser. Kom ihåg att det alltid handlar om att ge bättre villkor än lagen – det går inte att försämra det som lagen står för.